Hvorfor plante en dyrehæk?

En af de bedste ændringer, du kan foretage i en have for at hjælpe dyrelivet, er at plante en hæk. Ifølge moderne forskning kan en hæk som Haekplanter Heijnen i din have give, beskyttelse, mad, beskyttelse mod rovdyr, et sted at kalde det hjem og en sikrere korridor til andre levesteder.
Forestil dig en frø eller tudse på vej tilbage til din dam til avl. Vil du hellere gå langs en bar hegnlinje eller en dejlig tyk hæk?

En hæk kan også give rovdyr mad og skabe værdifulde nye levesteder i haven. En nylig undersøgelse konkluderede, at 63% af byhækkene havde små pattedyr, der boede i eller brugte dem. For mennesker har hække den ekstra fordel, at de leverer integritet, fungerer som en lydbarriere, reducerer luftforurening, styrer vandgennemstrømning og forhindrer erosion af jord og næringsstoffer.

Mere end halvdelen af ​​hækkene i Europa er gået tabt i de sidste 50 år. Modernisering af landbruget efter Anden Verdenskrig førte til fjernelse af hundreder af miles af hække i landdistrikterne. Med private haver, der dækker ca. 25% af jorden i forskellige byer ville det være yderst gavnligt for bygartnere at støtte ideen om at plante en hæk.

Alle vilde dyr får hjælp af en indfødt hæk. Mus, flagermus og pindsvin bruger en hæk, mens ræven kan gå forud for pindsvinene. Frøer og padder vil også bruge hække til mad og beskyttelse. Fugle elsker en indfødt hæk, der ikke kun giver fugle året rundt, men også ly og et sted at bo.

Den bedste type hæk til fremme af dyrelivet er en blandet hæk, selvom enhver hæk er bedre end et almindeligt hegn. Wildlife Trust anbefaler hagtorn, ahorn, sorttorn, bøg, hornbjælke og kristtorn med andre planter, der kravler igennem som vilde roser, kaprifolier og endda mursten. Trærådet foreslår at plante stærke arter såsom hagtorn og tjørn i ryggen med klatreplanterne imellem og mindre buske foran, såsom vandløb.

Frugttræer kan også tilføjes for mere variation og for at give mere mad såsom æbler, kirsebær eller pærer. Nødder som hassel er også en god tilføjelse. Ivy er en undervurderet plante, når det kommer til vilde dyr. Det giver beskyttelse, og blomsterne er blandt de nyeste i haven, der giver mad til vinteren. I en lille have kan en fuld indfødt hæk være lidt stor, men der er mange mindre planter, der er gavnlige for dyrelivet. At plante en hæk af lavendel vil virkelig gavne din bi, som kan øges i stort antal. Bare plant et solrigt sted og se, hvordan det begynder at summede.

Skriv et svar